2008. április 13., vasárnap

Születőben az Önkéntes Központ - elkezdődött az akkreditáció

Április elején újabb fontos lépést tettünk meg a nemzetközi önkéntes projektek megvalósítása felé: elküldtük az akkreditációs kérelmünket a Nemzeti Ügynökséghez.

Az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért egyik célja a gyergyói fiatalok bekapcsolása az országos és nemzetközi ifjúsági programokba. Ennek egyik módja a nemzetközi önkéntes projektek lebonyolítása. Az Európai Önkéntes Szolgálat fiatalok nemzetközi önkéntességét segíti elő azáltal, hogy olyan projekteket finanszíroz, amelyekben külföldi önkéntesek vesznek részt.

A projektek lebonyolításához szükség van egy fogadó szervezetre, és a fogadó szervezet részéről egy jó projektre; egy vagy több önkéntes fiatalra; egy küldő szervezetre, aki az önkéntest hivatalosan küldi, esetenként egy koordináló szervezetre, aki részt vesz a projekt lebonyolításában és benyújtja a pályázatot; valamint az Európai Unió finanszírozására, amely biztosítja a projekt majdnem teljes költségeit, annak érdekében, hogy az önkéntes szolgálat, ez a nemzetközi tanulási tapasztalat létrejöhessen.

Tavaly decemberben vettünk részt egy nemzetközi képzésen Brassóban, amelyet olyan szervezetek képviselőinek szerveztek, akik nemzetközi önkéntes projektekkel foglalkoznak, vagy akarnak foglalkozni. (A képzésről a blogon is találtok bejegyzéseket).

A képzésen tanultakat kamatoztatva szeretnénk létrehozni egy Önkéntes Központot, amely elsősorban koordináló de ugyanakkor fogadó és küldő szervezetként is működne. Két fontos célunk van:
  • A gyergyói fiatalok számára lehetőséget adni arra, hogy nemzetközi önkéntes szolgálatban vegyenek részt
  • A gyergyói civil szervezetek számára lehetőséget biztosítani arra, hogy saját tevékenységeikhez és projektjeikhez önkénteseket fogadjanak külföldről
Az Önkéntes Központunk ezeknek a projekteknek a lebonyolítására szakosodna. Minden projektben részt venne, ezért a legnagyobb tapasztalattal rendelkezne a térségben, és ezzel a tapasztalattal segítené az önkéntest fogadni vagy küldeni kívánó szervezeteket.

Április elején készítettük el és postáztuk az akkreditálási kérésünket. Az elkövetkező időszakban előadásokat szeretnénk tartani az Európai Önkéntes Szolgálatról, szeretnénk segíteni az önkéntes projektek kitalálását, lepályázását.

Nincsenek megjegyzések: