2008. április 4., péntek

Lütjensee 3. nap - Youth in Action program, saját projektötletek

A harmadik nap már keményen folyt a munka. Megismerkedtünk a Youth in Action Programmal, valamint elkezdtünk dolgozni a saját projektötletünkkel.

A délelőtti tömb a Youth in Action (Cselekvő Ifjúság, Tineret in Actiune) program bemutatásáról szólt. Emiliano vetített egy általános bemutatót, majd konkrét ifjúsági projektekről készült beszámolókat néztünk meg. Kristina és Jannis mutatta be az lett csoport örményországi projekjét, amely az ivóvízzel volt kapcsolatos, illetve Ansgar mutatta be a lütjenseeben szervezett Voices nevet viselő ifjúsági cserét.











A youthos ifjúsági projektek finanszírozásáról egy uniós ifjúsági szakértő, Johen Butt-Posnik tartott előadást. Johen majdnem egész nap velünk volt, az előadáson kívül a csoportsegítőknek tartott egy rövid képzést a csoportsegítésről (coaching). Egyébként ő az egyik igen elterjedt kiadvány a "Coaching Guide" egyik társszerzője is. Illetve a projektek kidolgozásakor is segített, véleményezett, valamint válaszolgatott a kérdéseinkre. Sok hasznos tippet kaptunk tőle a terveink megvalósításához.











Az ebédszünet után a saját ötleteinken dolgozhattunk. Mi az ifjúsági központ létrehozásával akartunk foglalkozni. Első lépésben össze kellett vessük a helyi közösség szükségleteit és a saját motivációnkat, valamint a projekt alapvető céljait, tartalmát. Ezeket a vázlatokat véleményezhettük a papírbeszélgetés technikájával. A teremben körbejárva, hangos beszélgetés nélkül, írásban írhattunk kérdést, véleményt egymás ötleteiről, ezáltal kicsit együttgondolkodva, ötletet adva egymásnak a projekttel kapcsolatosan.




























A napi programot egy kis esti kiruccanás zárta. A németországi szervezet vitt el egy közeli, általuk működtetett klubba, ahol beszélgethettünk, bulizhattunk.

1 megjegyzés:

Erwinsyah írta...

nice documentation, but please summary in english. Thanks for sharing nice blog, and these my blogs:
http://www.erwinsyah.info/
http://www.winsyfotografi.com/