2008. április 12., szombat

Málta 3. nap - A támogató személy szerepe, tanácsadás

A harmadik nap volt az igazi munka napja. Délelőtt a támogató személy szerepeiről, feladatairól beszélgettünk, délután pedig a projektjeinkhez nyújtott tanácsadást a trénerek csapata. Este belevetettük magunkat a máltai éjszakai életbe.

A máltai képzés lényege elsősorban az volt, hogy a csoportokat segítő személyek találkozzanak, megbeszéljék a projektek helyzetét, illetve képzést kapjanak arra, hogyan tudják ezt a segítő munkát hatékonyabban végezni.

Különböző szerepek sajátosságait beszéltük meg: koordinátor, coach, tutor, mentor, szupervizor, tanácsadó, erőforrás-személy, kortárs-segítő, facilitátor, motivátor, aktivátor szerepeit. Megnéztük miben hasonlítanak és miben különböznek egymástól ezek a szerepek, illetve azt is megvizsgáltuk, hogy eddig ezen szerepek közül melyeket gyakoroltuk személyesen. A csoportmunka során mindannyian kitöltöttünk egy önismereti tesztet a segítői stílusunkkal kapcsolatosan.



















A délután folyamán a projektjeink helyzetét mutattuk be részletesebben. A trénerek ezután egyéni konzultációk során segítő kérdéseket tettek fel, valamint lehetőség volt arra, hogy mi is tanácsokat kérjünk tőlük a projektjeink kapcsán. Mindeközben feltöltöttük a Pump your Project honlapjára a projektjeink helyzetét, anyagait. Itt megtalálhatjátok.

A mi projektünk a máltai képzésre már másképp festett. Az ifjúsági központ létrehozása helyett egyszerűbb és konkrétabb projektet hoztunk Máltára. Ez az ifjúsági tévéműsor ötlete, amelyet már december végén elkezdtünk szervezni, január elején pedig már az első találkozók is megvoltak, összeállt a csapat. A képzés alatt már elsősorban ennek a projektnek a szemszögéből dolgoztam a csoportmunkákon, és sikerült is néhány jó ötlettel fejleszteni a projektet. Az ifjúsági tévéműsorról illetve ezekről az ötletekről később írunk ide a blogra.

Este újra a szórakozásé volt az idő, a célpont pedig Paceville. Borús, esős estének indult (végülis január volt! ;) ) azonban mire beértünk a városba már nem volt olyan rossz idő sem a kocsmázáshoz, sem az esti sétákhoz. A januári estén az éjszakai élet nem volt olyan elragadó (vagy csak nem a megfelelő helyre léptünk be), így hát néhányan a sétát választottuk, és nem bántuk meg. A Szent-György öböl hajói, a környező épületek fényei, az utcák esti kivilágítása igazán hangulatos volt.

















































Nincsenek megjegyzések: