2008. május 18., vasárnap

Lengyelország 5. nap - A csoportsegítés folyamatának vége

Az előző napi lazább program után még egy tartalmasabb nap elé néztünk. Hátra volt még a csoportsegítés folyamatával kapcsolatosan a coach szerepeinek megbeszélése, valamint az értékelési módszerek. Játszottunk még egy bírósági vitát a csoportsegítés minőségéről.

Reggeli után az előző napi szimulációs játékot elemeztük, értékeltük ki. Ez volt a nap egyik leghasznosabb eleme. Megbeszéltük a projekt menetét, a csoport igényeinek alakulását a játék ideje alatt, a csoportsegítő tevékenységét. Nagyon tanulságos volt.










Ezután következett egy olyan gyakorlat, amikor a csoportsegítő különböző szerepeiről volt szó. A csoportmunka során a különböző helyzetek különböző szerepeket igényelnek (tréner, facilitátor, mediátor, mentor, tanácsadó stb). Kiscsoportban beszélgettünk, tapasztalatokat véleményeket cseréltünk a különböző szerepekkel kapcsolatosan. Számomra nagyon hasznos volt ez a gyakorlat, megtanultam megkülönböztetni a szerepeket egymástól, illetve láttam azt, hogy bizonyos helyzetekben melyik szerepet kell aktivizálni.










A következő rész a kiértékelésről szólt: miért fontos a kiértékelés egy projekt esetén, és hogyan is csinálhatjuk? Buzz egy kiértékelési modellt mutatott nekünk, aztán ennek kapcsán beszélgettünk.










A nap utolsó mozzanata egy bírósági vita-játék volt. A per témája: a coach segíti-e a minőség javulását a projektekben? Az szerint kerültünk különböző csoportokba (állítók, tagadók, esküdtszék) hogy melyik székre ültünk le. Utána következett egy felkészülési idő, majd jött a tárgyalás. Mi a tagadó csapat voltunk, az volt a feladatunk, hogy bebizonyítsuk, a csoportsegítő nem mindig segíti a projekt minőségét, sőt mivel személyisége által dolgozik, megtörténhet, hogy akár ront is a projekten és a csoportmunkán, a jelenlegi rendszerben nincs minőségbiztosítás, bárki csoportsegítőnek nevezheti magát.



















A pert természetesen elvesztettük, hiszen eleve nehezen támadható témáról volt szó, ettől függetlenül jó móka volt :-) És elővehettem kicsit a régi vitás énemet is.

Nincsenek megjegyzések: